jueves, 13 de noviembre de 2014

Leído: Quaranta nits amb Montainge de Antoine Compagnon

Esta obra es una recopilación por escrito de las emisiones de un programa de la radio francesa que hicieron el verano del 2013 sobre Michel Montaigne. Cada noche el profesor Antoine Compagnon hablaba de uno de los capítulos de la obra de Michel de Montaigne, filósofo francés que mi santo adora.
En 40 capítulos tantos como noches, Compagnon habla sobre diferentes temas que trata Montainge como el amor, la amistad, la vanidad, etc, todo escrito por un filósofo del siglo XVI y que está totalmente vigente hoy en día.

Es un libro que vale la pena tener y ojear cada día un ratito para luego reflexionar sobre ello, en mi caso lo cogí de la biblioteca, y he alargado el plazo de devolución al máximo, y por eso he podido disfrutarlo al máximo. Ahora me quiero atrever con la obra completa de Montaigne, una tarea ardua que me puede llevar mucho tiempo.

«Aprofitem el temps per viure; seguim la natura; gaudim del present; no ens precipitem debades»: és potser l’ensenyança principal de Michel de Montaigne (1533-1592) i d’aquest petit llibre savi que teniu a les mans, pensat per ser llegit i digerit a poc a poc.
Quaranta nits amb Montaigne va néixer en un programa de ràdio. Quan es va convertir en llibre, va anar convencent, gràcies al boca-orella, fins a 100.000 lectors a França, una xifra que encara va creixent. Us el presentem aquí en una edició pensada per ser llegida a poc a poc, si pot ser de nit, com una mena de ritual. La idea, com va dir Gustave Flaubert sobre la lectura de l’obra de Michel de Montaigne, no és llegir-la com ho fan els nens, per diversió, ni tampoc com ho fan els ambiciosos, per instruir- se, sinó senzillament per viure.

En quaranta capítols brevíssims, el professor Antoine Compagnon, especialista en l’autor dels Assaigs, ens convida a descobrir un Montaigne molt proper, ja que «l’ètica de vida que proposa no té ni una sola arruga». Ens parla, gairebé a cau d’orella i sense caure en un excés d’erudició ni donar-nos-ho tot mastegat, de temes eterns com l’amor, la mort, l’amistat, la vanitat, el compromís, el desig, l’art de la conversa (i de la discussió), l’educació, la bona fe, l’amor pels llibres, la fascinació per la bellesa, la malaltia, el temps perdut i fins i tot el sobrepès. Amb un estil càlid i lleuger que ha convençut més de 100.000 lectors a França —va ser la sorpresa literària de 2013 gràcies al boca-orella—, Compagnon ens mostra la profunditat de les paraules de Montaigne i la seva actualitat.

5 comentarios:

  1. Creo que me pasare x mi biblioteca xk llama muxo la atención!!
    Pásate x mi blog http://elmundodegrecia.blogspot.com.es que hay entrada nueva y no olvides comentar y seguirme
    Muackkk

    ResponderEliminar
  2. Hola, gràcies al comentari que m'has fet al blog t'he descobert. M'agrada això del leído, vivido, visto y tejido. Et segueixo :-)

    ResponderEliminar
  3. Hola!
    Me alegro que te haya gustado tanto. Besotes

    ResponderEliminar
  4. No lo conocía pero creo que yo no llegaría a disfrutarlo igual
    Besos

    ResponderEliminar