jueves, 11 de octubre de 2018

Leído: Petita teologia de la lentitud de José Tolentino Mendoça


Petita teologia de la lentitud - José Tolentino Mendoça. Barcelona: Fragmenta, 2017. 73 p.
Traducció del portuguès de Pere Comellas Casanova.


Esta pequeña obra de ensayo, el autor, un religioso, nos habla de diferentes temas (ver resumen abajo) desde su perspectiva, una perspectiva desde la lentitud, desde la calma de un hombre maduro, que vive como religioso y no tiene nada que hacer, me gustaría ponerlo en la tesitura de que fuese mujer y tuviese que trabajar fuera de casa y en casa, y ya vería como el tema de la lentitud se la pasaba por el forro. En fin, que esta diatriba feminista no amargue la reseña.
Es una breve obra en que el autor habla de diferentes temas de espiritualidad, y que invita a reflexionar sobre cada concepto.
---
Sumario:
L'art de la lentitud
L'art de l'inacabat
L'art d'agrair el que no ens donen
L'art del perdó
L'art d'esperar
L'art de cuidar
L'art d'habitar
L'art de mirar la vida
L'art de la perseverança
L'art de la compassió
L'art de l'alegria
L'art d'anar a trobar el que es perd
L'art de la felicitat
L'art de la gratitud
L'art d'escoltar el nostre desig?
L'art de morir
L'art de no saber


---
Passem per les coses sense habitar-les, parlem amb els altres sense sentir-los, reunim informació que no arribarem a pair mai. Tot transita en un galop sorollós, vehement i efímer. La velocitat amb què vivim ens impedeix viure. Necessitem una lentitud que ens protegeixi de les precipitacions mecàniques, dels gestos cegament compulsius, de les paraules repetides i banals. Necessitem reaprendre l’aquí i l’ara de la presència, reaprendre el que és sencer, intacte, concentrat, atent i u.

José Tolentino ens convida a explorar la lentitud, l’agraïment, el perdó, l’espera, l’art de cuidar i habitar, la perseverança, la compassió, l’alegria, el desig i l’art de no saber. L’autor expressa el seu anhel respecte al futur de la humanitat: que habitem, contemplem i ens meravellem de cadascun dels nostres actes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario