sábado, 30 de septiembre de 2017

Leído: El crim del comte Neville de Amélie Nothomb

El crim del comte Neville - Amélie Nothomb. Barcelona: Anagrama, 2017. 111 p.


A pesar de que publica un libro anualmente, Amélie Nothomb nunca me cansa, quizás por qué sus libros son muy breves, y me parecen muy entretenidos.

En esta ocasión explica una historia que bien podría ser la de algún antepasado. Y es como enfrontarse a una maldición, y cómo se acaban cumpliendo pese a quien pese.
Me ha parecido un cuento maravillosos sobre los infortunios del azar, y sobre todo revivir una época antigua que está desapareciendo poco a poco, creo que en España todavía queda mucho "señorito", o eso o leo demasiado el suplemento de los sábados del diario Expasión, Fuera de Serie, donde aparecen este tipo de personajes.
Me leí en una sentada y me gusto mucho.
--
El comte Neville va a casa d’una vident per recollir la seva filla petita. La vident se l’ha trobada en un bosc, en posició fetal i tremolant de fred. Sembla que l’adolescent, que du el singular nom de Sérieuse, s’havia fugat del castell familiar. Però, abans de portar l’aristocràtic progenitor davant de la noia, la vident li agafa la mà i li anuncia: «Aviat farà una gran celebració a casa seva. Durant la recepció, matarà un dels convidats.»
En efecte, els Neville, excèntrica família d’antiga soca, celebraran aviat la seva garden party anual, a la qual conviden la flor i nata de la societat. La festa és una tradició irrenunciable, malgrat que els Neville estan arruïnats i el comte fins i tot es planteja vendre el castell i el bosc que el rodeja. Amb tota probabilitat, aquesta serà la darrera. Acabarà, tal com prediu la vident, amb un assassinat?
Amélie Nothomb, en plena forma, ironitza sobre aquest món anacrònic de la noblesa belga que coneix de primera mà. I ho fa amb un homenatge a l’Oscar Wilde d’El crim de Lord Arthur Savile. El resultat és una juganera i perversa faula moderna amb un vernís tragicòmic, en què, sota una capa d’espurnejant lleugeresa, treu el cap una suggestiva indagació sobre el món de les aparences, les relacions familiars, els secrets del passat, el dolor de la infantesa, les incerteses de l’adolescència i el destí, que pot acabar donant tombs ben sinuosos...

No hay comentarios:

Publicar un comentario