miércoles, 31 de marzo de 2021

Leído: Hipàtia : la gran mestra d'Alexandria de Víctor García Tur

Hipàtia : la gran mestra d'Alexandria - textos de Víctor García Tur ; il·lustracions de Mar Azabal. Barcelona: Vegueta, 2017. 35 p.

La biografía de Hipatia (370-415) explicada para niños por un joven escritor, Víctor García Tur, que hace poco ha ganado el premio Sant Jordi.
Hipatia de Alejandria fue una de las primeras filosofas, pero poco aparece en los libros de historia que se han encargado de eliminar sistemáticamente toda referencia femenina.
Esta obra breve pretende explicar quien era Hipàtia y sus logros dirigido a un público infantil, aunque los adultos lo leemos con cariño.
---
Hipàtia d’Alexandria va ser una de les primeres filòsofes però, tot i això, els llibres d’història no li han fet gaire justícia. Gran mestra neoplatónica, Hipatia va destacar als camps de l'astronomia i les matemàtiques. També és recordada com a una genial inventora: va millorar el astrolabi –una eina molt útil per a navegar prenent com a referència la posició dels estels– i va desenvolupar el primer aparell per mesurar la densitat dels líquids. Aquest llibre explica la història de com va aconseguir fer tantes coses en un món dominat pels homes, i és apassionant… Tant el registre de la narració com l’estil de les imatges són adequats per a escolars amb una franja d’edat d’entre els 8 i els 11 anys. El text i les imatges s’asseguren de tractar temes didàctics transversals als àmbits d’activitat del personatge, especialment aquells relatius al el feminis-me i la igualtat de gènere, amb vista tant a la lectura en família com a l’ús en centres escolars i al reforç al programa educatiu. Les pàgines finals del llibre contenen una biografia resumida del personatge i una cronologia que l’emmarca en l’evolució de la seva disciplina, entre altres personatges destacats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario