martes, 27 de septiembre de 2016

Leído: Tot és al teu cap: històries reals de malalties imaginaries de Suzanne O'Sullivan

Suzanne O'Sullivan, Tot és al teu cap: històries reals de malalties imaginaries. Barcelona: Angle, 2016. 333 p.

Este invierno leí unas cuantas entrevistas de Suzanne O'Sullivan hablando de esta obra, y hace unos días cuando la ví en la biblioteca decidí cogerla.

Se trata de una obra no ficción que explica las experiencias de su trabajo cómo doctora en medicina durante unos 15 años. Estas experiencias se basan en las enfermedades físicas inexplicables de de sus pacientes y que sólo se pueden explicar, según ella, como si fuesen enfermedades psicosomáticas.
El libro está dividido en diferentes capítulos, en cada uno de ellos explica un caso, muy interesante pero se plantea el problema y no la solución.
Otro aspecto que he encontrado a faltar ha sido la bibliografía, una obra de estas características tendría que venir apoyada por unas buenas referencias del por qué de sus investigaciones y diagnósticos.
Me ha parecido una obra floja y con ausencia de una base investigadora.
---
La doctora O'Sullivan ens presenta diversos pacients que ha tractat al llarg de la seva vida dedicada a la neurologia. La majoria tenen símptomes greus: ceguesa, sordesa, paràlisi, dolor intens, fatiga crònica... sense que es puguin associar a cap malaltia o causa física. Tots arriben a la seva consulta després d’un periple de múltiples diagnòstics, canvis de medicació i intervencions quirúrgiques. I és la neuròloga qui els hi ha de dir el que no volen sentir: que l’insofrible dolor que pateix el seu cos en realitat és al seu cap.
«Després d’Oliver Sacks, poques històries de malalts són tan pertorbadores i estranyes com les que hi ha en aquest llibre extraordinari i emocionant.» (Sunday Times)
«Honest, fascinant i necessari.» (The Times)
«Suzanne O'Sullivan té la rara habilitat de saber convertir les seves experiències com a neuròloga en històries emocionants, que fascinen i instrueixen a parts iguals. Un llibre que explora la part més humana de la medicina per ajudar-nos a entendre millor la complexa relació entre la ment i el cos.» (Salvador Macip)
Traduït per: Anna Turró Armengol

No hay comentarios:

Publicar un comentario