lunes, 6 de diciembre de 2021

Leído: Exhalació de Ted Chiang

Exhalació - Ted Chiang ; traducció de Ferran Ràfols Gesa. Girona: Mai Més, 2020. 333 p.

Leído por que todos dicen que Ted Chiang es el nuevo valor de la literatura de la ciencia ficción.
Se trata de un recopilación de cuentos con elementos de ciencia ficción. Mis favoritos el del mercader y la puerta del alquimista, que tiene reminiscencias de cuentos clásicos, y el ciclo de la vida de los objetos de software, que habla de un mundo parecido a los sims.
Ahora quiero leer Historia de mi vida.
---
El mercader i la Porta de l'Alquimista
Exhalació
El que s'espera de nosaltres
El cicle de la vida dels objectes de software
La mainadera automàtica patentada Dacey
La veritat dels fets, la veritat dels sentiments
El gran silenci
Omfal
L'angoixa és el vertigen de la llibertat
---
¿Qué pasaría si un inocente juguete dinamitara nuestra noción de libre albedrío? ¿Y si fuera posible ponerse en contacto con versiones de nosotros mismos en otras líneas temporales? No importa cuál sea el tema que trate Ted Chiang en sus narraciones, siempre demuestra una formidable habilidad para indagar en los enigmas de la condición humana y abordar los conflictos éticos que la relación con la tecnología plantea en nuestra existencia, desde una perspectiva abiertamente positiva y vitalista. Reveladores, elegantes y sorprendentes, los relatos de Exhalación sitúan a Ted Chiang entre los autores indiscutibles de la literatura estadounidense actual.
Arriba l’esperadíssim nou llibre de l’escriptor de ciència-ficció Ted Chiang, guanyador de múltiples premis i autor del conte The Story of Your Life, en què es va basar la pel·lícula Arrival, nominada per als Òscars. Els relats continguts a Exhalació són d’una originalitat i una humanitat sorprenent, i bona part d’ells ja han estat objecte d’una rebuda entusiasta.

En aquest recull fantàstic i elegant, Ted Chiang s’enfronta amb les preguntes més velles que existeixen: quina és la natura de l’univers? Què significa ser humà?, i també amb d’altres que ningú més havia imaginat. I, cadascun a la seva manera, els seus contes demostren que la ciència-ficció complexa i ben meditada pot assolir nous cims de bellesa, significat i compassió.

«L’UNIVERS VA COMENÇAR COM UNA GRAN RESPIRACIÓ RETINGUDA»

En aquest recull de narracions breus hi trobarem el Ted Chiang més essencial, ple d’idees reveladores i personatges profundament empàtics.

A El mercader i la porta de l’alquimista, un portal que duu a través del temps obliga un venedor de teles del Bagdad antic a enfrontar-se als errors del passat i a la temptació de les segones oportunitats. A Exhalació, un relat epistolar, un científic d’una altra civilització fa un descobriment sorprenent que té ramificacions que no afecten només la seva civilització, sinó el conjunt de la realitat. I, a El cicle de vida dels objectes de software, una dona cuida una forma d’intel·ligència artificial al llarg de més de vint anys, durant els quals el que era una mascota digital passatgera s’eleva fins al que potser és un veritable ésser viu.

El recull també inclou dos contes nous: Òmfal i L’angoixa és el vertigen de la llibertat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario