martes, 19 de junio de 2018

Leído:Catalunya i un japonès - un llibre escrit en català per Ko Tazawa

Catalunya i un japonès - un llibre escrit en català per Ko Tazawa. Barcelona: La Campana, 1994.187 p.

Cuando lo vi en la biblioteca, el nombre Ko Tazawa me sonaba ligeramente, y cuando leí la obra, una biografia, descubri que era por haber aparecido en TV3 en alguna ocasión.

Esta biografía muy sui generis explica las vivencias de Ko Tazawa en Barcelona, y cómo se ha enraizado en Cataluña  y los pasos que siguió para conseguirlo. Es una obra simpática por que que un japonés venga a vivir a Cataluña es extraño y que además lo explique con cierta gracia y desparpajo aún lo es más.

La parte que más me ha gustado han sido las diferencias culturales explicadas desde el punto de vista de un japonés, estamos acostumbrados a leerlas desde el punto de vista occidental (como por ejemplo Estupor y temblores de Amelie Nothomb), y resulta divertido verlo desde la otra vertiente.

Una obra entretenida para conocer la cultura japonesa y la catalana.
---
Quan tenía 25 anys, Ko Tazawa va ser enviat per un banc japonès a Barcelona. Hi va arribar sense saber res d’Espanya ni de Catalunya. Però Barcelona li va interessar molt i hi va viure en el moment que se sotmetia a referèndum l’Estatut d’Autonomia. Després tornà al Japó i renuncià a la feina al banc. Ko Tazawa volia estudiar a la universitat i ser professor. Acceptat en els cursos de filologia hispànica, quan va haver de triar una especialitat va tenir la idea: «Catalunya! Ara podràs estudiar i conèixer millor una llengua i una situació que només has entrevist».

Ko Tazawa ha après el català al Japó, amb llibres. Va venir a Barcelona a conviure amb una família. Aquest llibre és el resultat de les diverses experiències de Ko Tazawa sobre Catalunya. I l’ha escrit directament en català, des de Kobe. Hi explica com veu els catalans i què en pensa, per què li interessa aquest país, quins contrastos hi ha entre la vida catalana i la japonesa —un japonès de Tòkio només pot agafar sempre el quart metro que passa, per als tres anteriors ja hi ha cua—, les reaccions de la gent davant d’un japonès que parla català…

Un llibre sorprenent per la trajectòria de l’autor, i també ple de sorpreses i suggeriments per a nosaltres: com ens veu un japonès observador i culte com Ko Tazawa?

1 comentario:

  1. està molt bé!
    N'hi ha dos més centrats en els seus fills!
    https://desdelmeupuntdevista.blogspot.com/2016/10/catalunya-vista-per-japonesos-llegint.html

    ResponderEliminar