sábado, 18 de junio de 2022

Leído: Llegendes de pescadors i altres històries de la mar de Joan de Déu Prats

Llegendes de pescadors i altres històries de la mar - Joan de Déu Prats. Barcelona : Ediciones B, 2016. 251 p. 

La lectura de libros de leyendas y cuentos siempre es un pequeño placer, y más si son sobre el mar, y la costa.
En este caso Joan de Déu Prats ha tenido la gracia de recopilar todas las leyendas sin dar innumerables referèncias para demostrar su veracidad, y por eso la lectura del libro es ameno y rápido.
A mi las leyendas que más me han gustado son las de la costa del litoral tarragonés que son las que menos conozco, las de la Costa Brava y el Maresme están muy trilladas y son ampliamente conocidas por todo el mundo.
La que más me ha gustado es la historia de isla de Maians, una pequeña isla enfrente de la Barceloneta que desapareció hace tiempo.
Una obra para cogerla, leer un par de leyendas y disfrutar de ellas.
---
El primer llibre que aplega les llegendes de pescadors mes conegudes, fascinants, inèdites i actuals des del cap de Creus fins a Alcanar.
No hi ha llegendes d'oficinistes, ni llegendes de funcionaris, ni llegendes de buròcrates, però sí que hi ha llegendes de pescadors... perque els pescadors s'han hagut d'enfrontar als elements, com la tramuntana i les llevantades, que han ocasionat molts naufragis. Han hagut d'evitar els pirates, que durant segles terroritzaven el litoral català. S'han hagut d'encarar a monstres marins com taurons i catxalots. I han hagut de saber llegir les estrelles i conèixer l'origen dels vents, i descobrir en quins abismes marins s'amagava la millor pesca.
El mar i les seves fondalades han estat un territori sovint inquietant, desconegut, ignot, on velles creences afirmaven que hi vivien divinitats aquàtiques i essers fabulosos com sirenes, nereides, serps i pops gegants. Els pescadors, per posar en favor seu la força esborronadora de la natura, s'han encomanat a sant Elm, a sant Pere o a la Mare de Deu del Carme, fesomies modernes d'antigues divinitats paganes.
Catalunya, al capdavall, disposa de mes de cinc-cents quilometres de costa, on han fet vida pescadors, mariners oceànics i de cabotatge, corallers, esclavistes,...

No hay comentarios:

Publicar un comentario